Oriëntatie

Naast de hellingshoek is ook de oriëntatie van de zonnepanelen van belang. Het beste rendement wordt behaald als de panelen op het zuiden gericht staan. Als de panelen meer naar het oosten of westen gericht zijn, kan dit het rendement negatief opleveren.

5. Schaduw

Tot slot kan schaduw een grote invloed hebben op het rendement van zonnepanelen. Als er één paneel in de schaduw komt te liggen, kan dit het rendement van het gehele systeem gedeeltelijk verminderen. Daarom is het belangrijk om te kijken naar eventuele schaduwval van bomen, dakkapellen of andere objecten voordat de panelen worden overeengekomen.

Het meten van het rendement van zonnepanelen

Nu we weten welke factoren het rendement bepalen, is het ook belangrijk om te weten hoe het rendement wordt gemeten. Het rendement van zonnepanelen wordt gemeten aan de hand van de zogenaamde Performance Ratio (PR). Dit is een percentage dat het werkelijke rendement van de panelen weergeeft ten opzichte van het theoretische rendement.

Het theoretische rendement is het maximale rendement dat kan worden behaald onder ideale omstandigheden, bijvoorbeeld wanneer de zon onder water op de panelen valt en er geen schaduw is. Het werkelijke rendement wordt bepaald door de omstandigheden op locatie, zoals de oriëntatie en de hellingshoek van de panelen en de aanwezigheid van schaduw.

De PR wordt berekend door het werkelijke rendement te delen door het theoretische rendement. Als het werkelijke rendement bijvoorbeeld 90% is en het theoretische rendement 100%, dan is de PR 90%. Hoe hoger de PR, hoe beter het rendement van de zonnepanelen.

Conclusie

Het rendement van zonnepanelen is een belangrijke factor bij het bepalen van de besparing van een zonne-energiesysteem. Het rendement van zonnepanelen wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder het type paneel, de kwaliteit, de hellingshoek, de helling en schaduwval. Het rendement wordt gemeten aan de hand van de Performance Ratio, het werkelijke rendement van de panelen geeft weer tien procentueel van het theoretische rendement.

.

Ook interessant

Zonnepanelen

Om het rendement van zonnepanelen te verbeteren, is het belangrijk om een ​​goede installatie te hebben. De juiste installatie zorgt ervoor dat er zo ...

Lees verder

Batterij Oplossingen Zonnemeter

Batterij Oplossingen ZonnemeterDe technologie en techniek achter batterijoplossingen voor zonnemeters is bijzonder complex. Vele verschillende soorten ...

Lees verder

Omvormer Zonnepaneel

Omvormer ZonnepaneelMet de opkomst van duurzame energiebronnen zoals zonne-energie zijn zonnepanelen steeds populairder geworden. Deze waargenomen tec ...

Lees verder